pátek 28. června 2013

Tarte au citron

Tarte au citron neboli hezky česky citronový koláč. Byla to jen rychlovka, oběd byl zařízený a už chyběl jen dezert. No a na tenhle recept jsem měla všechno doma :) Abych si ulehčila práci, použila jsem hotové listové těsto (jo, byla jsem trochu líná) a dortík tak byl hotový za chvilku. Jestli chcete, můžete na korpus použít klasické křehké těsto. Jo a ještě něco-zdlábli jsme ho ve dvou lžící rovnou z formy, jen malý kousek jsem ukořistila, abych vám ho mohla ukázat i zevnitř :) Kombinace lehce kyselého citronového krému a slaďounkého sněhu je prostě super.

Tarte au citron

1 balíček listového těsta
45 g hladké mouky
0,5 l plnotučného mléka
80 g cukru krupice
kůra a šťáva ze dvou menších citronů
4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
50 g cukru moučka
špetka soli

Těsto vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu, propícháme, zatížíme pečícím papírem a fazolemi a dáme předpéct do trouby na 190°C asi na 10 minut. V hrnci svaříme mléko s nastrouhanou citronovou kůrou, trochu si odlijeme do hrnečku a rozmícháme v něm mouku a cukr krupice, poté nalijeme zpět do hrnce a za stálého míchání necháme zhoustnout. Odstavíme z ohně a necháme vychladnout, poté zašleháme žloutky a citronovou šťávu. Nalijeme na předem upečené těsto a pečeme dál asi 30 minut na 180°C. Z bílků a špetky soli ušleháme hladký sníh, do kterého zašleháme moučkový cukr až máme krásně hladký a lesklý sníh. Navršíme ho na koláč a pečeme ještě asi 15 minut při 130°C. Doporučuju neodcházet moc daleko od trouby, sníh je bílý, bílý, bílý...a najednou začne rychle tmavnout :)
Dobrou chuť :)

1 komentář:

  1. To vypadá výborně :) Musím vyzkoušet:)

    Sleduj mne také na :

    www.lucieglam.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Díky za váš komentář